Zakaj bi morali kremo s SPF uporabljati vsak dan

Uporaba zaščitnega faktorja je vse kakor eden od najpomembnejših korakov v naši jutranji rutini.

Zakaj pa je SPF tako pomemben oz. kaj je njegova glavna vloga?

SPF (Sun Protection Factor) ali  ZF (Zaščitni faktor) je eden izmed glavnih dejavnikov, ki našo kožo ščiti pred staranjem, jo ohranja zdravo, mladostno in sijočo.

Glavne negativne posledice prekomerne izpostavljenosti sončnim žarkom so : staranje, opekline in kožni rak.

UVA žarki so povzročitelji staranja, UVB žarki pa sončnih opeklin. Pomembno je, da smo v iskanju popolne sončne kreme pozorni na to, da nas ščiti pred obema vrstama UV žarkov.

Večina UV škode, ki jo naredimo v življenju se zgodi v prvih 20 letih našega življenja. Posledica tega pa so pigmentni madeži in gube, ki nas spremljajo v našem zrelejšem življenjskem obdobju.

MINERALNI VS. KEMIČNI FILTRI:

Mineralni filtri, UV svetlobo odbijajo, med tem, ko jo kemični filtri absorbirajo in jo razpršijo kot energijo ali toploto.

MINERALNI FILTRI:

Ustvarijo fizično bariero med našo kožo in sončnimi žarki. Bariera se ustvari tako, da se mineralni filtri ne absorbirajo v našo kožo ampak ostanejo na njeni površini. Mineralni filtri nam najpogosteje nudijo širok spekter zašite, kar pomeni, da naš ščitijo tako pred UVA kot tudi pred UVB žarki. Najpogostejša mineralna filtra trenutno sta cinkov oksid in titanov dioksid. Mineralni filtri se pogosteje uporabljajo v naravni kozmetiki in so primerni za občutljive tipe kož. Kreme z mineralnimi filtri imajo pogosto gostejšo teksturo, kar pomeni, da jih moramo ob koncu dneva temeljito odstraniti iz naše kože. Priporočeno je dvo-fazno čiščenje (1.korak čistilo na oljni bazi  , 2.korak čistilni gel, mleko ali pena) – več si o dvo-faznem čiščenju si lahko preberete tukaj.

KEMIČNI FILTRI

Krema s kemičnimi filtri prodre globlje v našo kožo, in deluje na način, da absorbira sončne žarke preden se ti dotaknejo naše kože. Delujejo kot goba, ki vpije UVA in UVB žarke. Poleg ostalih sestavin pa so kemični filtri pogosto kombinirani z antioksidanti, kot so Vitamin A ali E, ki kožo ščitijo pred prostimi radikali.

DOBRO JE VEDETI:

  • SPF je vedno zadnji korak v vaši jutranji rutini.
  • Nanesite SPF 15-20 min preden se boste izpostavili sončnim žarkom.
  • SPF vedno nanesite na vse predele telesa, ki so izpostavljeni soncu (NE pozabite na vrat, dekolte in roke!)
  • Ponovni nanos SPF –a je priporočen na 90 min do 2h ali pogosteje, kadar ste v stiku z vodo.
  • Če uporabljate kisline (BHA, AHA) ne pozabite na SPF zaščito. Uporabite kremo z SPF 30 ali več.
  • Ko nosite zaščiti faktor, ne pozabite na temeljito čiščenje obraza (postopek dvojnega čiščenja).
  • Vaša zaščita bo močna le toliko, kot zadnji SPF, ki ste ga nanesli na vaš obraz. Primer: Če ste nanesli kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem SPF: 50 in nato našo BB kremo s SPF 45, je vaš aktivni zaščitni faktor SPF 45.)