RETINOL: vse kar moraš vedeti

RETINOL OZ. VITAMIN A. Zagotovo trenutno najbolj popularna sestavina v tako imenovanem »anti-age« kozmetičnem svetu. Vitamin A je sestavina, ki za seboj dejansko nosi znanstveno podkrepljene študije o tem, da ima sposobnost uspešno tretirati znake staranja.

Spodbuja naravno tvorbo kolagena, zmanjšuje hiperpigmentacije ter ostale posledice prekomerne izpostavljenosti soncu in je na splošno izjemno učinkovita ter multifunkcionalna sestavina za ustvarjanje ter ohranjanje mladostnega videza kože.

V kozmetičnih proizvodih najdemo veliko oblik vitamina A  in njegove derivate med najbolj poznanimi: retinol, retinojska kislina, retinal, tretinoin…

Najboljše oblike retinoidov za treniranje znakov staranja pa so: RETINOL, RETINAL in RETINOATE.

RETINOL ima od omenjenih najvišjo stopnjo možne iritacije kože in tudi slabšo stabilnost. Zato je bolje, da se ga vsi tisti z občutljivo, reaktivno kožo izogibate. Retinol se pri absorpciji v kožo spremni dvakrat – prvič v retinal in na koncu v retinojsko kislino.

Kadar naš anti-age produkt vsebuje retinol bodimo še posebej pozorni, ko ga nanašamo na predele: vratu, nosu in področje okoli ust. Le ti so po navadi bolj »razgibani«, imajo več linij in gub kar pomeni, da se izdelek težje vpije kot na popolnoma gladki koži. Retinol  pa svojo transformacijo prične šele ob absorpciji v kožo. Če se le-ta ne absorbira pravilno in ostane v svoji primarni obliki, lahko povzroči dodatne neželene iritacije, kot je na primer rdečica, srbečica ipd..

RETINAL ima srednji nivo potencialne iritantnosti in ima pri absorpciji v kožo samo eno preobrazbo in sicer v retinojsko kislino.

*Pri retinolu in retinalu je zato pogosta posledica rdečica, suha koža in luščenje.

RETINOATE pa je eden od najnovejših derivatov, vitamina A. Ima majhen nivo potencialne iritacije in je izjemno učinkovit v boju z znaki staranja. Je pa tudi med dražjimi sestavinami, kar posledično vpliva na končno ceno kozmetičnega produkta, ki ga vsebuje retinoate.

KAKŠNO KONCENTRACIJO RETINOIDA PA NAJ VSEBUJE KOZMETIČNI PRODUKT?
Najbolj optimalen in maksimalen procent retinoidov za varno in učinkovito uporabo doma je: 0,3%. Seveda je potrebno začeti z nižjo koncentracijo in nato koncentracijo stopnjevati, glede na odziv vaše kože.
Končnice najpogostejših retinoidov za lažjo navigacijo v INCI seznamu: retinOL, retinAL, retinOATE

KAJ PA VITAMIN A V KOREJSKI KOZMETIKI?
Kot ste najbrž že opazili so retinoidi v korejski kozmetiki redkost. Korejci so zagovorniki nežnega vendar učinkovitega pristopa pri negi svoje kože. Zato se sestavinam, katere lahko na koži izzovejo potencialno reakcijo (rdečico, luščenje) raje izognejo.
Seveda pa je vitamin A sestavina, ki je tudi Korejci niso mogli dolgo »pustiti pri miru«. Tudi oni so v zadnjem času razvili veliko čudovitih produktov, ki združujejo učinkovitost vitamina A z nežnim korejskim pristopom nege.
V njihovih inovativnih formulacijah lahko najdete izdelke v katerih je retinol po navadi v manjših in potencialno manj iritantnih količinah. Te inovativne formule pa dopolnijo še s pomirjujočimi in negovalnimi sestavinami, ki pomagajo koži pri regeneraciji po morebitnih »neželenih« učinkih retinola.
Kot zanimivnost, naj omenimo še, da se Korejci »anti-age« nege poslužujejo s pravilno preventivno nego.
Kaj pa to pomeni?
Verjamejo namreč, da je preventiva ključ do zdrave, mladostne in sijoče kože. Zato se ustrezne nege poslužujejo že od malih nog. Skozi celo svoje življenje se namreč trudijo, da svojo kožo ustrezno negujejo glede na njihov v tip in kožna stanja. Ravno zaradi ustrezne preventivne skrbi za svojo kožo pa potem v zrelejšem obdobju svojega življenje ne čutijo potrebe posegati po aktivnejših sestavinah, kot je na primer retinol.

ŠE VEČ IZ SVETA KOREJSKE NEGE...

Trgovina
Nega obraza
Telo
Nega las
Ličila
Linije izdelkov
Izpostavljamo
Čiščenje na oljni osnovi
Čiščenje na vodni osnovi
Aknasta koža
Mastna koža
Mešana koža
Normalna koža
Občutljiva koža
Kreme za suho kožo
Zrela koža
O nas
Domov
Trgovina
Ponudbe Račun
O nas