MASKNE: KAJ SPLOH SO IN KAKO JIH TRETIRAT

»Maskne«je termin, ki se čedalje vač pojavlja zaradi trenutne situacije s Covid-19 in uvedbo obveznega nošenja mask. Termin je sestavljen iz dveh besed »MASK« in »AKNE«. Predstavlja pa akne, ki so na našem obrazu nastale kot posledica pogoste nošnje mask. Pojavljajo se predvsem na področju brade, ustnic lic in nosu.

MASKE:

Ključnega pomena je katere maske nosimo na svojem obrazu. Seveda je vse odvisno v prvi vrsti od našega poklica in naše izpostavljenosti virusu. Vendar pa vam priporčamo, da posegate po maskah iz nežih materialov – idealne so maske iz svile, ki  je izjemno nežna do kože, je ne draži in posledično povzroča manj izbruhov aken.

Pomembno je tudi, da maske redno čistimo in menjamo. Higiena je ključnega pomena, da preprečimo in zamnjšamo videz nadležnih masken.

KAKO JIH TRETIRATI:

Vaši najboljši prijatelji za tretiranje masken so: salicilna kislina, niacinamid in Centella Asiatica – tigrovo zelišče.

SALICILNA KISLINA:

Znana tudi kot BHA kislina je ena izmed najbolj učinkovitih sestavin pri tretiranju mozoljev. Deluje, kot piling, kar pomeni, da iz kože odstranjuje odmrle kožne celice. Prav tako pa ima moč globinsko in  površinsko očistiti naše pore. Z njeno pomočjo bodo nadležne maskne kmalu postale preteklost. Očistila bo zamašene pore in preprečila nastanek novih mozoljev.

Namig: V kolikor bi želele tretirati le posamezen mozolj vam svetujemo uporabo obližev za anke. So učinkoviti in enostavni za uporabo. Na voljo sta dve vrsti.

Hidrokoloidini obliži:

Delujejo tako, da preprečujejo vdor bakterij iz okolja in na ta način ustvarijo sanitarno okolje, ki pospeši celjenje mozolja. Obliži so skoraj ne vidni in kože po odstranitvi ne izsušijo ali dražijo.

Obliži z aktivno učinkovino:

Vsebujejo salicilno kislino, ki prodre v globino kože in na ta način pospeši celjenje mozolja. Prav tako pa vsebujejo hialuronsko kislino, ki kožo vlaži in preprečuje videz suhe kože.

NIACINAMID:

Poznan tudi pod imenom vitamin B3 je vodotopni vitamin, ki pomaga zmanjšati videz razširjenih por, izenačuje ten kože, zmanjšuje videz drobnih gubic, kožo poživi in okrepi njeno bariero. S pomočjo niacinamida bodo vaše maskne manj pogoste, saj bo kožna bariera močnejša, prav tako pa bodo pigmentni madeži, ki so posledica aken v celjenju, manj vidni. Koža bo ponovno izenačena, gladka in sijoča.

CENETELLA ASIATICA:

Poznana tudi pod imenom Gotu Kola je zdravilna rastlina, ki se v orientalski medicini uporablja že stoletja. Ima sposobnost učinkovitega pomirjanja kože, pospeši njeno celjenje, okrepi njeno bariero in spodbuja naravno sintezno kolagena. Poleg vsega naštetega pa je tudi antioksidant. V boju proti nadležnim mozoljem vam bo pomagala tako, da bo zmanjšala prisotno vnetje, rdečico in pospešila obnovo in celjenje kože.